W.O.J. Nieuwenkamp 3
Bouwstoffen & Toegepaste grafiek & illustraties

Ernst Braches i.s.m. J.F. Heijbroek
21 x 29,7 cm / 540 pagina’s / genaaid gebonden
in linnen band / opmaak: Ernst Braches
ISBN 978 94 90913 61 8 / € 75,-

In dit boek zijn in ruim 3000 (!) afbeeldingen Nieuwenkamps fascinerende impressies vastgelegd, met name uit de Noord-Hollandse en Balinese wereld, waarvan de schoonheid door Nieuwenkamp ontdekt werd aan het begin van de vorige eeuw.

Een uniek en zo compleet mogelijk afgebeeld overzicht van al zijn illustratieve en zijn grafische werk. Dit monumentale, fraai verzorgde boek is een rijke bron voor de kennis van ons land en die van het verre oosten, samengesteld door twee originele, eigenzinnige specialisten. Vijfhonderd bladzijden chronologisch geordend beeldverhaal boordevol nieuwe informatie.

De kunstenaar W.O.J. Nieuwenkamp (1874-1950), eigenaar van de unieke woon- en atelierboot De Zwerver, maakte omstreeks 1900 tochten met dit schip door Nederland, Duitsland en België om schilderachtige plaatjes te tekenen. Daarnaast reisde hij in opdracht van Nederlandse musea en andere kunstinstellingen naar Indonesië, India en Egypte, tekende de wereld om zich heen en kocht daar op markten en bij kunstenaars voorwerpen voor die instellingen. Zelf een fervent fietser reisde hij als eerste kunstenaar maar liefst vijf maal naar Bali en introduceerde op dat eiland de fiets. Dat is door een plaatselijke kunstenaar op een tempel-reliëf vastgelegd.