Wonen op het water

De jonge Nieuwenkamp wilde zich in beginsel niet ergens blijvend vestigen; liefst woonde hij mobiel. Daartoe ontwierp hij zijn woon- en atelierschip De Zwerver, dat hij zelf hielp bouwen. Vanaf 1902 bevoer hij daarmee kanalen en plassen. Het was, en is nog steeds, een prachtige woning.

2011- 2016
Nieuwenkamp heeft nog tijdens zijn leven De Zwerver verkocht. Tot 2011 is het schip in verschillende particuliere handen geweest. In 2011 heeft Stichting Museum Nieuwenkamp De Zwerver voor een symbolisch bedrag kunnen verwerven van de laatste eigenaren.
De stichting richtte de tijdelijke stichting De Zwerver op, die tot doel had het schip te restaureren en er een goede maatschappelijke bestemming aan te geven. Stichting De Zwerver is na voltooing van het doel, in 2020 opgeheven. 
De Zwerver ligt sinds 5 oktober 2016 volledig gerestaureerd in Jachthaven Naarden en is al daar opengesteld voor het publiek. Met als bestemming: exclusieve overnachtingen, een unieke locatie voor feesten, vergaderingen en workshops, expositieruimte en voor bezichtigingen en rondleidingen.

Voor meer info over De Zwerver en haar nieuwe bestemming, zie de website van De Zwerver www.dezwerver.org. Ook kunt u voor info terecht bij Jachthaven Naarden www.jachthavennaarden.nl of bellen met Peter Tops, telefoon: 06-150 54 630. 

Wilt u vriend worden van De Zwerver of donateur? Mailt u dan naar [email protected] tav Jacqueline Visser-Westerbrink.